Sit alanında kazı izni nasıl alınır?
Sit alanında kazı yapılır mı?, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 50. Maddesi ve buna bağlı olarak çıkarılan Define Arama Yönetmeliği çerçevesinde define aranmasına izin verilmektedir. Define aramak isteyenler, define arayacakları yerin bağlı olduğu müze müdürlüğüne bir dilekçe ile müracaat ederler.
Sit alanında kazı yapılır mı?
Sit alanında kazı yapılır mı?,
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 50. Maddesi ve buna bağlı olarak çıkarılan Define Arama Yönetmeliği çerçevesinde define aranmasına izin verilmektedir. Define aramak isteyenler, define arayacakları yerin bağlı olduğu müze müdürlüğüne bir dilekçe ile müracaat ederler. Kazı yapmak için nereden izin alınır?
Kazı yapmak için nereden izin alınır?,
Derece Arkeolojik Sit Alanına İnşaat Yapılabilir Mi? Bu alanlarda, kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilmez, imar planlarında aynen korunacak sit alanı olarak belirlenmesine, bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılamaz. Sit alanı izni nereden alınır?
Sit alanı izni nereden alınır?,
Müze müdürlüğü define aranmasını uygun bulduğu takdirde define arama ruhsatı verilir. Bu ruhsat bir yıl süre ile verilmektedir. Ve define arama çalışmaları en çok aralıksız bir ay devam edebilir. 1 derece sit alanı imara açılır mı?
1 derece sit alanı imara açılır mı?,
Özel Çevre Koruma Bölgesi ve doğal sit alanlarında izin ve işletme talepleri nasıl değerlendirilir? İzin ve işletme talebine konu alan ile ilgili belgelerle ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurulur. Arsam sit alanı oldu ne yapmalıyım?
Arsam sit alanı oldu ne yapmalıyım?,
Derece arkeolojik sit alanları aynen korunması gereken alanlardan olup, bu alanlarda alanı korumaya yönelik bilimsel kazılar haricinde kazı yapılmayacak, hiçbir yapılaşmaya izin verilmeyecektir. Bu sebeple 1. Derece arkeolojik sit alanları imar planlarında aynen korunması gereken sit alanlarıdır. Kimler kazı yapabilir?
Kimler kazı yapabilir?,
Sit alanı ilan kararıyla birlikte, mevcut imar planları doğrultusunda verilmiş bulunan inşaat ruhsatlarının gözden geçirilmesi gerekir. İnşaat ruhsatı verilen parsel, sit alanı ilan kararıyla birlikte kesin yapılaşma yasağı kapsamında kalmışsa, yapılaşma faaliyeti hangi seviyede ise o noktada durdurulması gerekir. Ruhsat almadan kazı yapılır mı?
Ruhsat almadan kazı yapılır mı?,
Ülkemizde gerçekleştirilen kazı çalışmaları, kazı başkanlarınca oluşturulan ekiplerce yapılmaktadır. Ekip üyeleri arkeolog, sanat tarihçisi, hititolog, sümerolog, antropolog, jeolog, epigraf, mimar, restoratör, konservatör gibi uzmanlar ve üniversitelerin ilgili bölüm öğrencileri ile işçilerden oluşmaktadır. İzinsiz kazı yapmanın cezası ne kadardır?
İzinsiz kazı yapmanın cezası ne kadardır?,
Ruhsat alınmadan yapılan tüm çalışmalar için kaçak kazı işlemi yapılır ve cezai işlem uygulanır. Ruhsat alınmadan kazı yapılır mı?
Ruhsat alınmadan kazı yapılır mı?,
Tarihi eser bulmak amacıyla izinsiz kazı veya sondaj yapan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. İzinsiz olarak define araştıranlar üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Sit alanı kararını kim alır?
Sit alanı kararını kim alır?,
İnşaat ruhsatı alınmadan hafriyat yapılamaz. Ancak inşaat ruhsatı alınmadan önce, mal sahibinin talebi halinde zemin etüdü veya zemin iyileştirmesi yapılabilmesi amacıyla kazı ve zemin iyileştirme projesine dayanılarak ilgili belediyesince hafriyat izni verilebilir. Hafriyat İzni (kazı izni); Sit alanı olan yerlerde neler yapılır?
Sit alanı olan yerlerde neler yapılır?,
İlgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından karar dağıtımı yapılarak, tescil edilen doğal sit alanı veya tabiat varlığı il merkez ilçesinde bulunuyorsa valinin, diğer ilçe sınırları içinde kalıyorsa kaymakamın yazısı üzerine, tapu kütüğünün beyanlar hanesine doğal sit veya tabiat varlığı olduğuna dair kayıt ... Sit alanı tarla satılabilir mi?
Sit alanı tarla satılabilir mi?,
- Zorunluluk halinde atık su arıtma tesisi, atık su deşarjı, kanalizasyon şebekesi, içme suyu temini, jeotermal suyun çıkartılması ve iletim hattı, enerji nakil hattı, trafo, şalt sahası, iletişim hattı, ulaşım hattı, açık otopark, teleferik ve telesiyej inşa edilebilecek.